FRANȚA VA GĂZDUI CUPA MONDIALĂ DE RUGBY DIN 2023

Franta va gazdui turneul final al Cupei Mondiale de rugby din 2023, au decis, miercuri, prin vot, federatiile nationale si confederatiile membre ale World Rugby, organismul international suprem in sportul cu balonul oval

Desemnarea Frantei este o adevarata surpriza in contextul in care conducerea WR recomandase dosarul Africii de Sud drept cel care indeplineste majoritatea criteriilor pentru organizarea CM. La vot insa, candidatura Frantei a depasit chiar din primul tur, dar fara a intruni majoritatea, dosarele contracandidatelor Africa de Sud si Irlanda. Catre Franta au mers 18 voturi, 13 catre Africa de Sud si 8 pentru Irlanda, in timp ce in al doilea tur Franta a acumulat 24 de voturi, iar Africa de Sud doar 15.

Natiunile majore (Australia, Anglia, Noua Zeelanda, Argentina, Scotia, Tara Galilor, Italia) au avut cate trei voturi fiecare, federatiile regionale (Oceania, Europa, Africa, America de Sud, America de Nord si Asia) si Japonia, cate doua, in timp ce Georgia, Canada, SUA si Romania au dispus de cate un vot.

Este pentru prima oara cand recomandarea conducerii WR a fost ignorata de membrii Consiliului, aceasta situatie neexistand atunci cand s-a votat pentru Anglia ca organizatoare a CM din 2015 si Japonia drept tara gazda pentru CM 2019.

"Sunt mandru. Multumesc World Rugby pentru sustinere, desi au existat unele neintelegeri", a spus presedintele FFR, Bernard Laporte.


WR

De menționat este faptul că la Adunarea Generală a Rugbyului Mondiala a participat și președintele Federației Moldovenești de rugby, Alexei Cotruță, care a avut întrevederi cu președintele Federației Mondiale de rugby, Bill Beaumont și președintele Federației Europene de rugby, Octavian Morariu.