CALENDAR ISTORIC

Istoria rugby-ului în Republica Moldova începe în 1967 fiind adus din orașul Odesa de fostul jucător al echipei “Burevestnic” dl Vladimir Blizniuk, care a organizat prima echipă de rugby pe lîngă Institutul Politehnic din Chișinău.

Din 1968 echipa “Politehnic” participă la campionatul orașului Odessa. Primul căpitan al echipei a fost S.Ciumaciov.

În căpitala Moldovei orașul Chișinau primul meci oficial de rugby a avut loc în anul 1969 între echipa gazdă „Politehnic” și echipa „Burevestnic” Odesa.

În perioada anilor 1970-1974 echipa ”Politehnic” Chișinău participă la campionatul URSS - prima ligă.

Cel mai bun jucator al echipei V.Cliucinicov a fost inclus în selecționata U.R.S.S.,devenind mai apoi cel mai bun demiu al Europei.

În anul 1973 în orașul Tiraspol este fondată echipa de rugby pe lînga uzina ”Electromașina”.Fondator-N.Caziuc,fost jucător al echepei ”Politehnic”.

Din 1975 echipa”Electromașina” participă la campionatul U.R.S.S. liga întîi,iar din 1987-în liga superioară a U.R.S.S. și se clasează pe locul șase.

Jucătorii echipei O.Sapega si A.Olaru au apărat onoarea selecționatei U.R.S.S. la campionatele europene.

În anul 1980 sînt fondate echipe de copii,juniori și seniori in or.Soroca,care au ocupat locuri de frunte la campionatele Moldovei si U.R.S.S.

În anul 1983 este înființată echipa de rugby în orașul Bălți care mai tirziu,în 1991,participă la campionatul U.R.S.S.

În anul 1989 este fondată echipa de rugby pe lîngă facultatea de educație fizică a Institutului pedagogic de stat din Chișinău,reorganizată mai apoi în Institutul Național de Educație Fizică si Sport(INEFS).

Paralel cu echipele de seniori la campionatele U.R.S.S. participau și echipele de copii si juniori,ocupînd locuri de frunte.

Din anul 1983 se organizează regulat campionatul Republicii Moldova pentru seniori,juniori,copii.

Apariția rugbylui în Moldova se datorează atît domnului V.Blizniuc,cît și marelui entuziast D.Zelțer,care a contribuit foarte mult la organizarea și propagarea rugbylui.

În anul 1992 a fost fondată Federația Moldovei de Rugby(FMR) independentă, cu statutul său ,cont bancar,ștampila.

La conferința de constituire a fost ales în unanimitate în funcția de președinte al Federația domnul Boris Iacob.

În anul 1992 FMR este afiliata la Federația Internaționala de Rugby Amator(FIRA),fapt care permite rugbyștilor din Moldova să concureze pe arena europeană și mondială.

Federația dirijează activitatea de dezvoltare și propagare a rugbylui în Moldova(campionat,turnee,seminare,ședințe).

În prezent în republică sînt 4 cluburi,unde activează 14 antrenori și sînt antrenați circa 540 copii,juniori și seniori.

Echipele Moldovei participă la diferite turnee internaționale pentru seniori,juniori și copii.