LEGIONARII. COBÂLAȘ CU ESEU, ARHIP CU PRIMUL CÂȘTIG, IAR PREPELIȚĂ – GATA DE FINALĂ. RETROSPECTIVA WEEKEND-ULUI RUGBYSTIC

Sezonul rugbyștic în Europa este în plină desfășurare, cu meciuri pe cât de pasionante pe atât de dramatice. Rugbiștii moldoveni care evoluează pentru cluburile din străinătate au avut o evoluție bună în weekend-ul trecut, reușind și să marcheze pentru echipele lor.

Din start mergem în Franța, unde Vadim Cobâlaș, continuă să impresioneze în tricoul celor de la Union Bordeaux-Bègles. Devenit obișnuitul titular, Vadim a făcut din un nou un meci de excepție și în partida câștigată cu ASM Clermont, 23-19. Pilierul moldovean aflându-se pe teren practic toată partida (titular până în minutul 40, apoi revenit în minutul 65 după accidentarea lui J. Poirot) s-a remarcat cu un eseu (minutul 3) și cu 12 placaje reușite.

Girondinii după cinci etape cu 12 puncte ocupă poziția 9 în clasamentul TOP 14.

După a doua etapă Newcastle Falcons ocupă primul loc în grupă cu 9 puncte urmată de Bordeaux-Begles și Dragons cu cîte 6 puncte, ultimul loc fiind ocupat de Enisey-STM cu un punct.

Cristian Ojovan legitimat la Stade Aurillacois (Pro D2), a intrat după pauză în garnitură (min. 60) contra celor de la USON Nevers Rugby, pentru a menține avantajul creat la pauză (12-6) – însă n-a fost să fie. La final de meci după un atac îndelungat cei din Nevers au reușit un eseu spectaculos, astfel stabilind scorul final 12 -16. Stade Aurillacois după două înfrângeri în ultimile 2 etape coboară pe locul 13 în clasamentul Pro D2.

Rouen Normandie Rugby (Federale 1), echipa lui Victor Leon, a câștigat meciul disputat pe teren propriu în fața celor de la Stade Nantais, scor 18-14. Pilierul moldovean a fost lipsă în lista de meci, însă acest fapt n-a împiedicat „leii” să-și consolideze poziția de lider (19 puncte) după 5 etape și să continue ascensiunea spre obiectivul propus – promovarea în Pro D2.

După disputele din Hexagon mergem pe Albion, unde Cardiff Blues cu Dumitru Arhip titular, ia devastat pe irlandezii de la Munster, scor 37-13, astfel obținând și prima victorie din sezon. Prezent pe teren până în minutul 69, Dumitru a făcut o figură bună fiind chiar cel, care la „buldozat” în câmpul de țintă pe N. Williams la faza primului eseu. După 4 etape galezii ocupă poziția a 6 în Conferința A a GUINNESS PRO14.

Aflându-ne în Țara Galilor mergem și la Swansea unde Ospreys, într-un meci dificil a trecut de Edinburgh Rugby, scor 17-13. Gheorghe Gajion care este legitimat la Ospreys continuă recuperarea după lezarea tendonului de la nivelul genunchiului. După pronosticurile optimiste, pilierul moldovean ar putea reveni pe teren la începutul anului viitor.

Krasny Yar cu Andrei Mahu şi Victor Arhip titulari, a obținut doar o remiză acasă cu VVA Podmoskovye, meci contând pentru returul semifinalelor Campionatului Rusiei, rezultat 33-33. Chiar dacă au remizat, „alb-verzii” sau calificat în finală datorită partidei tur, unde au câștigat ferm, 27-7.

În cea de a două semifinală echipa lui Maxim Gargalac, Enisei-STM s-a duelat cu echipa căpitanului naționalei Moldovei Veceaslav Titica, Kuban Krasnodar, care după manșa tur avea un avans de 31 de puncte. Că rezultat, echipele au prestat un meci excelent cu acțiuni eficiente și momente dramatice, iar conaționalii noștri(titulari) au contribuit din plin la acest spectacol rugbistic. Scor final 29-28. Enisei-STM în finală!

Astfel pe 26 septembrie, vom avea că și anul trecut 4 conaționali în primul meci din finala mare a Campionatului Rusiei: Maxim Gargalâc, Victor Arhip, Andrei Mahu și Oleg Prepeliță care pare a fi refăcut după accidentare.

Federaţia Sportivă Naţională de Rugby din Republica Moldova le dorește băieților noștri să împrumute din spiritul haiducilor și să lupte până la epuizare pentru victorie. Și să câștige cel mai puternic!

Arhip